понеделник, 3 август 2015 г.

Да улесним живота си с IFTTT - If This Then That

Управление на публикациите в социалните медии чрез IFTTT ( IFTTT - If This Then That ) - управление чрез спусък ( trigger )


Имам акаунт в IFTTT от доста време, но едва тези дни реших да го разгледам по - подробно. Останах изненадан от неговата функционалност и от богатите възможности за връзка с различни социални медии и уеб приложения.
Започвам с един бърз обзор. Основното в приложението са Channels ( различните канали, като Facebook, Pinterest, Blogger, Instagram, GMail  и т.н. Доста са - 214 канала към момента и предполагам, че ще се увеличават ) и My Recipes ( условията, по които се осъществява връзката между каналите ). 
Всъщност IFTTT създава свързаност между различните канали на база определени условия / спусъци /.
Канали в IFTTT
Това са само част от каналите, които за удобство са групирани в различни категории.
За радост на мен съществува като канал и ETSY. Истината е, че започнах да ровя IFTTT за да намеря начин да автоматизирам публикуването на новите продукти от ETSY в Pinterest, Twitter и Tumblr.
Оказа се, че полагайки минимални усилия, мога напълно да автоматизирам публикуването на нов продукт в почти всяка социална мрежа. Особено Pinterest. Неудобството е, че когато създавате условията, трябва да изброите всяко табло - т.е. създавате самостоятелен спусък за всяко табло в Pinterest
Създаването на рецептата или спусъка ( условието за изпълнение ) е изключително лесно. Самото приложение подсказва стъпка по стъпка какво трябва да се направи. Следващото видео показва нагледно седемте стъпки:


  1. Избираме канала, където определено събитие ще играе ролята на спусък.
  2. Избираме спусъка / събитието /
  3. Попълваме необходимите данни. В конкретния случай - името на магазина в ETSY
  4. Избираме канала, където ще публикуваме - т.е. правим връзка между два канала. В конкретния случай - Pinterest
  5. Избираме табло. Наименованието на таблото трябва да е точно изписано, защото в противен случай, ако IFTTT не намери такова, ще създаде ново публично табло. Препоръчвам да се използва Copy / Paste.
  6. IFTTT предлага променливи по шаблон. Препоръчвам да не се променят, освен от напреднали потребители.
  7. "Създай и свържи" - натискайки бутона, създаваме междуканалната връзка при определените условия.
Същите стъпки са приложими за които и да е два канала. Ако започнете да създавате условие, но не сте персонализирали каналите, то IFTTT ще ви изпрати на страницата за свързване. Процедурата отново е изключително опростена.

Успех и Happy Pinning!




Няма коментари:

Публикуване на коментар