четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Как да управляваме гнева си - ръководство стъпка по стъпка

от Alba Lanuza

Не се чувствате горди, но понякога не можете да надделеете над себе си. Гневът поема контрол над ситуацията и в крайна сметка излагаш себе си в обществото или най - малкото се оказваш въвлечен в спор, в който не искаш да участваш.
Понякога никой не е виновен - просто се натрупва серия от лоши обстоятелства и ситуацията ескалира.
Основното тук е, че не сте искали да издивеете до такава степен, но се е случило. Нещо ви прещраква. И тогава се получава такава каша, въпреки опитите ви да задържите ситуацията спокойна.

Това се е случвало на всеки от нас. Гневът е мощен и необходим. Но не трябва да управлява живота ви. Вие трябва да го контролирате. Взирането в миналото е безполезно, приятелю. Поеми дълбоко въздух и го пусни да си отиде. Време е да се концентрираш и да се справиш по - добре, следващият път, когато гневът се опитва да вземе най - доброто от теб.
И едно предупреждение: Управлението на гнева изисква цялата ви ангажираност и решителност. Ако очаквате статия от типа "Брой до десет" или "Спокойно", просто отминете. Но ако следвате инструкциите ви обещавам, че гневът никога повече няма да управлява живота ви.

1. За да спрете оръжието, трябва да знаете какво го задейства.



Гневът може да бъде повече или по - малко приет, но нека бъдем честни - той е част от човешкото поведение. Помага ни да разберем нещата, които ни карат да бъдем неспокойни, заплашени или разстроени. Но как да управляваме гнева - това вече е наш избор.
Първата стъпка, за да гарантирате победата си в тази битка, е да опознаете врага си. Невъзможно е да победиш страха, ако не знаеш какво е страх. За да знаем, как гневът си играе с нас, всеки път когато изтрещим, трябва да влезем под кожата му. Това е жизнено важно!

Ето няколко повтарящи се емоционални шаблони, с които хората се идентифицират:

  • Има ли ли сте чувството, че нещо е несправедливо? Може би сте били обвинявани ( а дори и наказвани ) за нещо, за което не сте отговорен.
  • Има ли ли сте чувството, че губите контрол, че нещата се изплъзват? Вашата работа е застрашена, вашият партньор е скъсал с вас, или сте пропуснали уникална възможност.
  • Чувствали ли сте емоционална или физическа болка? Груб спор или лоша травма, които продължават и сега.
  • Чувствали ли сте се застрашен? Някой критикува вашата работа или просто казва, че може да се справи по - добре.
Това са най - често срещаните причини да сме стресирани и ядосани дори до лудост. Никой не обича след успешен ден или сделка, да се прибере и да завари къщата разхвърляна. Всички имаме очаквания, които трябва да се случат и когато това не стане, ни изпълва чувство на неудовлетвореност.

Не подценявайте значението на тази стъпка!

Идентифицирането на спусъците е ключово за правилното управление на гнева. Вие сте умен, силен човек, който може да се справи по - добре, ако не се поддадете на гнева, когато ситуацията не се развива както искате.


2. Подхранване на вреден навик.


Гневът е навик. Лош навик. Може и да не сте мислили за това, но е същото като при събуждане и ставане / обличане, миене на зъби, пиене на вода, или там каквото правите / и ако нещо не отговаря на очакванията ви или не стане както трябва, гневът ви ескалира.

Бърз поглед върху тези навици:
  • Събуждането е спусък, миенето на зъбите - реакция, а свежият дъх в устата - вашата награда.
  • Провалът на вашите планове е спусък, гневът е реакцията, а изпитването на разочарование чрез гневното избухване е вашата награда.
  • Будилникът е спусък, изключването ме е реакция, а допълнителните пет минути сън - наградата.
Навиците, без значение колко са сложни, са конструирани от тези три основни елемента. Проблемът е, че вътрешно сте приели, че гневът е естествената ви реакция и повече не мислите. Това е трудността при навиците.

В книгата си "Силата на навиците" Чарлз Дюиг дава много точно обяснение за формирането на навиците и как те управляват живота ни. Това е прост процес, който ако го овладеете, ще имате невероятна власт и контрол върху собствените си решения. Навиците са цикъл от действие и реакция ( спусък и реакция ), които ние извършваме несъзнателно. Овладейте осъзнаването и ще триумфирате над навиците си и естествено и над гнева си.

Ето няколко прости упражнения:
Ако вече сте идентифицирали някои от вашите спусъци, попълнете празните места, за да получите пълната картина. Това ще ви помогне да си изясните процеса и да преминете към следващата стъпка.

[ ......................] е моят спусък - [ ...................... ] е моята реакция, а [ ....................... ] е моята награда.


3. Разрушаване на веригата на реакции



След като осъзнаете, какво представляват навиците, време е да ги промените. И тук става неловко! Всички сме чували хиляди пъти "спокойно", "брой до десет" и пр. Лъжи!

Да видим: Когато вашият гняв стигне опасната точка на кипене, няма много начини с които да
бъде овладян. Техниката на успокояване действа само, когато сте способни да осъзнаете, че навлизате в опасната зона, а не когато вече сте там. Осъзнаването на това изисква много практика.
И вместо да дишате и да се опитвате да поемете контрол над ситуацията - в която сте се проваляли хиляди пъти - опитайте се да направите нещо абсолютно радикално.

Не мислете! Просто го направете!
  • Замълчете, изправете се и скочете
  • Разкажете виц, може и мръсен
  • Запейте
Да, прочетохте добре. Направете нещо абсолютно абсурдно и несвързано със ситуацията. Не бързайте с оценките - опитваме се да разчупим навиците и вече сме в средата на процеса.
Най - бързият начин да избегнете следващата битка е да свържете навика с коренно различна реакция. И когато сте на път да се поддадете на гнева, ще видите, че ако успеете да превключите от това, което обикновено правите, и позволите на гневът да си отиде, всички лоши чувства също ще изчезнат на секундата. Въпреки това, не напускайте ситуацията - вие не я избягвате, а просто пресичате навика. Може би изглежда смущаващо, но чувството на неудовлетвореност автоматично ще изчезне, защото в края на краищата ние можем да контролираме много повече емоциите си, отколкото мислим. Следващият път ще си спомните усещането и чувството на неудовлетвореност ще намалее. Ако не вярвате - пробвайте и резултатите ще са удивителни. Ще бъдете изненадани  ...

Ако този начин работи, защо никой не го прилага?
Лесен отговор: Фокусиране върху погрешна стратегия.

Много хора вярват, че ако се познава как работи гневът, ще бъдем в състояние да го контролираме с едно щракване на пръстите. Да задълбаем до корена на проблема.
Има само два начина да промените поведението си: да избягвате нещата, които провокират гневната реакция, или да смените, да превключите реакцията. Искам добре да разберете това, защото целта е да си върнете контрола. Не се опитвам да спра гнева, защото той е естествено чувство - понякога и полезно. Опитвам се да ви предпазя от това, гневът и нервите да поемат контрола над живота ви.

След като няколко пъти пресечете навика, ще бъдете в състояние да различавате и отделните моменти, преди гневът да ви обземе напълно. Това е точката, към която трябва да се стремите. Тогава ще бъдете в състояние да останете спокойни и да действате рационално.

4. Позволете на гнева да си отиде.


Хората казват, че не е хубаво гневът да ни напуска, но ако не се отървете от него, резултатите могат да бъдат много болезнени.
Това не означава, че трябва да крещите или да изпадате в неловко мълчание: има много начини, чрез които без да правите сцени, можете да укротите гнева си и да управлявате темперамента си. Чувството на разстроеност е знак, че нещо не се случва съобразно очакванията ви и това генерира неудовлетвореност. Това е естествен предупредителен знак.

Понякога чувството на неудовлетвореност расте толкова бързо, че избухва като чист гняв. Веднъж като сте в състояние да предотвратявате "Бум" като управлявате гнева си, ще дойде време да се освободите от неудовлетвореността по един здравословен начин. Чупенето, крещенето или там каквото правите по време на гневен изблик, не е начинът за изпускането му. Това води до създаването на друг грешен навик, който не ви освобождава от гнева, а просто го отлага за малко.

След като напрежението си е отишло, е дошъл момента за осмисляне и споделяне. Ако не ви харесва да споделяте чувствата си с други хора, можете да го запишете на лист или в специални сайтове за анонимно споделяне. По този начин отваряте широко вратата за да изхвърлите неудовлетвореността си.

Не допускайте следните грешки:

  • Не се фокусирайте върху проблема. Това означава: не мисля за него. Идентифицирайте спусъка и го оставете в миналото.
  • Не обвинявайте другите. Осмислянето е време за лекуване, а не за съдене.
  • Не зацикляйте върху нещата, които правите грешно. Намерете неща, които сте направили по друг начин в такъв момент.
  • Ако не успявате да промените шаблона на действие, не бъдете твърде строги със себе си. Опитайте се да откриете къде бъркате.
Когато вършите всичко това, вие не само постигате различен път за освобождаване на неудовлетвореността, но и дефинирате нов мисловен шаблон. Това се нарича "Когнитивно преструктуриране" и ще ви помогне да се справяте с проблемите по различен начин.
За да подсилите този шаблон, може да си задавате следните въпроси и да си отговаряте искрено:
  • Успяхте ли да избегнете спусъка / причинителя /?
  • Имахте ли различен подход в конкретната ситуация?
  • Съжалявате ли за нещо, което направихте или казахте?
  • Трябва ли да се иска извинение?

5. Променяйки навиците си, променяте живота си


Има и много други практики, с които можете да надграждате тези за да създадете по - здрав и последователен навик за управление на гнева. Най - лесният от тях е да се избягва спусъка / причинителя /, нали?
Ако знаете, че ще заседнете в сутрешното задръстване, просто тръгнете по - рано за да избегнете върховите часове. Ако бързото хранене уврежда стомаха ви, намерете място, от където да купувате здравословна храна през седмицата. Има решение за почти всеки проблем: Бъдете мъдри!

Медитацията, техниките на дишане, дори и търсенето на професионална помощ или групи за взаимопомощ, са чудесен източник на ресурси, които трябва да имате предвид. Укротяването на гнева не е признак на слабост, но е признак на самодисциплина.

Безсмислено е да се претоварвате с неудовлетвореност и да правите сцени, когато нещо върви на криво и скапва денят ви. Вие можете повече от това. Вие контролирате гнева си, следователно контролирате живота си. Осъзнавайки това ще бъдете по - силни и уверени.

Следващият път няма да се чувствате неловко, а ще се гордеете!

Оригинална статия: Lifehack.org
Изображения: интернет


Няма коментари:

Публикуване на коментар